Aansluiten bovengrondse pomp

Bent u op zoek naar een kant en klare set voor uw tuinberegening?
Kijk dan op de kant-en-klare-beregenings of op onze tuinberegening start sets pagina's. 

Aansluiten bovengrondse pomp


Het aansluiten van een beregeningspomp is niet moeilijk, maar er zijn een aantal punten van belang.

  • Een centrifugaalpomp kan nooit dieper opzuigen dan 7 tot 9 meter. aanzuigdiepte is waterspiegel tot hart pomp.Vermogen van de pomp speelt hierbij geen rol.
    https://www.tuinberegening.nl/nl/category/43/zelfaanzuigende-beregeningspompen 
  • Wanneer het water dieper zit, zult u een bronpomp moeten gebruiken.
    https://www.tuinberegening.nl/nl/category/44/bronpompen
  • De aanzuigleiding van een centrifugaalpomp dient perfect luchtdicht te zijn. Een pomp kan veel gemakkelijker water aanzuigen dan lucht. Wanneer er ergens een lek zit zal er lucht aangezogen worden, met veel problemen zoals afzakken van water als gevolg. Uw put is afgezakt als u elke keer bij het aanzetten van de pomp even moet wachten tot hij water geeft.
  • Laat een pomp nooit minuten lang zonder water lopen. Indien een pomp zonder water draait (droogloopt) zal deze snel defect raken.   
  • Als de pomp correct geinstalleerd is moet er vrijwel meteen na het inschakelen water komen. Is dit niet het geval dan heeft u waarschijnlijk een lek aan de aanzuigzijde. Alleen bij de eerste keer vullen (zie hieronder) kan het soms even duren voordat er water komt, maar ook dan mag dit niet te lang duren.
  • Een zelfaanzuigende pomp moet altijd gevuld worden met water alvorens deze aangezet wordt. Zelfaanzuigend wil enkel zeggen dat de pomp gemakkelijker met eventueel lucht in de zuigleiding om kan gaan.
  • Gebruik een terugslagklep, meteen bij de pomp of onderin aan de zuigleiding. Let bij een tussenklep op de pijl (zuigrichting). Als u een klep onderaan de zuigleiding plaatst bijft deze leiding altijd vol water staan en moet dus vorstvrij geplaatst worden.
    https://www.tuinberegening.nl/nl/category/61/terugslagkleppen
  • Zorg ervoor dat u de terugslagklep niet kapot draait door er een fitting te ver in te draaien. In de (veerbelaste) kleppen zit een aanslag en fittingen met een lange draad zullen er niet geheel in gedraaid kunnen worden. Indien dit wel met geweld gedaan wordt zal de klep niet meer afsluiten waardoor de zuigleiding leegloopt.
  • Een pomp kan niet tegen vorst, zelfs geen lichte vorst. Haal de pomp na het sproeiseizoen naar binnen of zorg ervoor dat deze niet kan bevriezen. Wij kunnen dit ook voor u doen.
  • Gebruik bij voorkeur (verlijmbare) PVC voor de aanzuigleiding. Dit moet drukPVC zijn en verlijm deze met speciale lijm voor drukPVC. Hanteer de instructies op de lijm voor voorbereiding en lijmen.
    https://www.tuinberegening.nl/nl/category/383/verlijmbare-pvc-slang
  • Gebruik voldoende teflontape bij de draadafdichtingen, niet teveel maar ook niet te weinig. Draai de tape met de klok mee op de fittingen. Kijk uit bij stalen of messing koppelingen op kunststof koppelingen, gebruik liever kunstof op kunstof koppelingen   
  • Zet de pomp zo dicht mogelijk bij de waterbron. Een centrifugaalpomp kan gemakkelijker persen dan zuigen en zal dan minder opbrengst verliezen. 
  • Plaats een eventuele filter indien mogelijk in de pers zijde van de pomp. Het water mag dan uiteraard geen grove vaste delen bevatten. Indien u een filter in de zuigzijde moet plaatsen dan zal de capaciteit van de pomp zeer hard dalen bij een iets vervuilt filter!
    https://www.tuinberegening.nl/nl/product/25/28426/patroonfilter-1
  • Voor vragen of zuigset opmaat, verdeelpunt neem dan contact met ons op.

Volledig geïnstalleerd?

Volledig geïnstalleerde tuinberegening door J&A Watertechniek
Uw tuinberegening volledig geïnstalleerd?
Neem dan contact op met J&A Watertechniek. Ga naar tuinberegening.nu